Cold Spring Firehouse Proposal

Cold Spring, NY



River Architects worked closely with the Village of Cold Spring and the Cold Spring Fire Company’s Board of Directors to assess the current firehouse conditions, their needs, and the possibilities for working with the current firehouse location. Collaboratively we produced a series of layout options that addressed the tight site conditions, the Fire Company’s anticipated needs, and the NFPA’s guidelines for firehouses. Fire trucks and apparatuses were maneuvered, and parking studies were conducted, leading to our recommendation to access the firehouse from Church Street. The Fire Company and River Architects presented these recommendations to the Village Board of Trustees in 2007.

The concept of refurbishing or replacing the Cold Spring Fire Company’s home on Main Street was revived several years later, and River Architects again volunteered to provide design services pro-bono to assist the community in visualizing what the potential future firehouse might be, and for cost analysis. River Architects located the offices along Main Street to improve the public appearance of the structure and to relate to the architecture of the community. The elevator and stairs redefine the corner, and provide a bell tower and training opportunity for volunteers. The bell tower provides a clear reference to the historic Cold Spring Fire Department’s former home, the current Village Hall. This design was presented to the Cold Spring Village Board in 2013.

The program for the proposed firehouse includes truck bays with adequate back-up area to improve safety, elevator and stair access at two locations to the proposed second floor community center and meeting rooms, training classrooms, and a radio room with visual connection to the truck bays and street.

Accommodation for the back-up generator, a compressor room for tank filling, fire-fighter gear cubbies, and a decontamination shower are provided in the design. The kitchen and community rooms provide the public with a place of refuge within a hardened structure, a resource lacking within our community made obvious during Hurricane Sandy.